Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 27

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ VOLT

Το Art is Life φιλοξενεί τη θεατρική ομάδα VOLT, όπου πρωταγωνιστεί στην ξεκαρδιστική κωμωδία των Ελ Ροι + αβγ "Ο Άνδρας με την Πουά Γραβάτα" και παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30.


Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ: Το έργο καταπιάνεται με την αυτοκτονία. Ένα βαρύ και δυστυχώς σύγχρονο θέμα απο μία κωμική ματιά όμως, που το κάνει λίγο πιο ανάλαφρο. Μαύρη κωμωδία άλλωστε. Σαρκάζει ήθη, αξίες και πιστεύω μιας ολόκληρης γενιάς η οποία αποδομείται μέχρι το φινάλε της παράστασης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο θεατής παρακολουθεί τις σκέψεις που κάνει ο αυτόχειρας Ιάκωβος Λέδερμαν ενώ πέφτει από τον εικοστό τέταρτο όροφο του γραφείου του. Ο χρόνος διαστέλλεται και μέσα σε μια τραγελαφική ατμόσφαιρα το έργο παρουσιάζει την ιστορία του τέλους ενός σύγχρονου τεχνοκράτη που ... ποιος ξέρει; Μπορεί κάποιον να μας θυμίζει!
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ: Είναι ένα σύγχρονο έργο που μιλάει για έναν απλό άνθρωπο, υπάλληλο μιας τράπεζας, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στα ψεύτικα "θέλω" της εποχής μας. Καταπιάνεται με αυτά και ξεχνάει τι σημαίνει "ζωή" και "άνθρωπος" και απογοητεύεται. Έτσι, στα 33 χρόνια παίρνει την απόφαση να αυτοκτονήσει. Πηδάει από τον ουρανοξύστη στον οποίο εργάζεται και την ώρα που βρίσκεται στον αέρα ο χρόνος διαστέλλεται και εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα είτε για να τον συμβουλέψουν είτε για να τον σώσουν. Εκεί ακριβώς διαδραματίζεται και το έργο μας.
ΑΝΝΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ: Το έργο βασίζεται στην ιστορία ενός τραπεζικού υπαλλήλου που αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του πηδώντας στο κενό. Καθ' όλη τη διάρκεια της πτώσης του εμφανίζονται πρόσωπα στο μυαλό του τα οποία συνδέουν για το θεατή την έως τώρα πορεία του.


Τι ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον σας στο συγκεκριμένο έργο;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ: Αρχικά, το θέμα του αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε. Πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες έγραψαν το συγκεκριμένο κείμενο (ελ ροι + αβγ δημιουργική ομάδα) μέσω πλατφόρμας wiki που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και εσύ όποιες προσθήκες θέλεις (work in progress λέγεται και είναι ένας απο τους στόχους και της δικής μας ομάδας).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Στο έργο με ιντρίγκαρε η επικαιρότητά του, η ευρηματικότητα, ο βασικός του στόχος που δεν είναι άλλος από το να περάσει μηνύματα με  έναν ανάλαφρο τρόπο. Και βέβαια ο ρόλος μου!
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ: Μιλάει για ένα σύγχρονο πρόβλημα της εποχής μας. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναζητήσεις και προβληματισμούς που δεν είχε παλιά η ανθρωπότητα. Μέσα στον καταιγισμό των διαφημίσεων και του σύγχρονου lifestyle, αποκτάμε επίκτητες ανάγκες που μας σκλαβώνουν και δεν μας αφήνουν χρόνο για πράγματα που αξίζουν. Καταπιανόμαστε από αυτές και νομίζουμε οτι θα γίνουμε ευτυχισμένοι. Όταν όμως έρθει μια στιγμή και καταλάβουμε ότι όλα αυτά είναι ψεύτικα και δεν έχουν σημασία, τότε όλες οι υποτιθέμενες αξίες μας καταβαραθρόνωνται και παθαίνουμε κατάθλιψη η οποία βέβαια έχει οδηγήσει και πολλούς ανθρώπους στην αυτοκτονία. Το έργο αυτό, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, προσπαθεί να μας πει ότι δεν αξίζει κάτι τέτοιο και ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας.
ΑΝΝΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ: Το έργο, μου το σύστησε ο συνάδελφος και φίλος, Αντώνης Τακτικός. Όταν το διάβασα, ενθουσιάστηκα με την αριστοτεχνική γραφή που έδωσε πνοή στους χαρακτήρες και όλοι μαζί αποφασίσαμε να τους ζωντανέψουμε επί σκηνής.

Μιλήστε μου για τους ήρωες που υποδύεται ο καθένας σας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ: Υποδύομαι τον Ιάκωβο Λέδερμαν, έναν τραπεζικό που αυτοκτονεί ένα πρωινό απο το παράθυρο του γραφείου του.Τέρας της σύγχρονης εποχής, αλλά με κάποια ψύγματα ανθρωπιάς ακόμη. Για αυτό αυτοκτονεί άλλωστε, από διαμαρτυρία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η ηρωίδα μου είναι μία ψυχίατρος που αναλαμβάνει να "ψυχοθεραπεύσει" τον Ιάκωβο την ύστατη στιγμή! Κυριολεκτικά! Είναι το στήριγμά του στις αποφάσεις του και ταυτόχρονα ο κατήγορός του, θα μπορούσα να πω το alter ego του, όπως τουλάχιστον το έχω ερμηνεύσει εγώ.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ: Εγώ είμαι αποκυήματα της φαντασίας του ήρωα που αυτοκτονεί. Εμφανίζομαι σαν Θεός, Παρασκευάς από τον Ροβινσώνα Κρούσο, Ιουλιέτα και Σούπερμαν. Όλοι μέσα βέβαια από το πρίσμα της απομυθοποίησης και της ματαιότητας με την οποία αντιλαμβάνεται ο ήρωάς μας τον κόσμο.
ΑΝΝΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ: Στους τέσσερις ρόλους τους οποίους "επιφορτίστηκα", υπάρχει διάχυτη μια δόση τρέλας, μια αλληγορία της καθημερινότητας αυτής της εποχής που άλλοτε μοιάζει φανταστική και άλλοτε αδυσώπητα ρεαλιστική.

Ποιο στοιχείο σας ιντριγκάρει περισσότερο στους ήρωες που υποδύεστε;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ: Το ότι είναι τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο “κόντρα” σε μένα, αλλά και οι εμμονές του. Όσοι έρθετε, θα δείτε απο κοντά τι ακριβώς εννοώ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς αυτή η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στην ηρωίδα μου και στο Λέδερμαν - αντιφατική και ακραία.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ: Εμένα μου αρέσει πολύ η κωμικότητα των χαρακτήρων και τα νοήματα που περνάει το έργο μέσα από αυτούς.
ΑΝΝΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ: Για να μην προδώσω την ουσία του έργου, θα αρκεστώ να πω ότι τα βασικά τους στοιχεία είναι τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχει κάθε άνθρωπος, από την πρώτη στιγμή που γεννιέται: φροντίδα, ολίγη ελαφρότητα, πυγμή αναλόγως των καταστάσεων και δυναμικότητα για την επίτευξη κάθε στόχου.


 Ποια ατάκα του έργου σας χαρακτηρίζει περισσότερο και γιατί;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ: “Μη λες να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά να δεί το μέλλον τι του επιφυλάσσουμε εμείς”.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εμένα με χαρακτηρίζει ένα απόφθεγμα του Καζαντζάκη που ακούγεται κατά τη διάρκεια της παράστασης: "Προσεύχομαι σημαίνει αγωνίζομαι", γιατί θεωρώ πως η ζωή αποκτά νόημα όταν διεκδικείς με αγωνιστικότητα τα όνειρά σου.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ: "Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο Θεός είναι ένας νικημένος άνθρωπος;" Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση και θα έπρεπε να προβληματίσει όλους μας. Τι επέλεξε ο Θεός στη ζωή του και τι επιλέγουμε εμείς...
ΑΝΝΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ: "Μας κόψανε το επίδομα πτήσεων!!" Ίσως να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά τα ένσημα που μπαίνουν στους ηθοποιούς δικαιολογούνται από το κράτος ως επιδόματα πτήσης. Επειδή όμως, σχεδόν όλα τα στοιχεία είναι διπλής ανάγνωσης, αναφέρεται και στην κατηφόρα αυτής της εποχής, όπου ακόμη και υπερήρωας να είσαι, θα αναγκαστείς να υποστείς ουσιώδεις περικοπές, και να επιβιώσεις μετά από αυτές.

Η σκηνοθεσία της παράστασης έγινε συλλογικά. Πόσο σας δυσκόλεψε αυτό;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ: Πολύ και καθόλου ταυτόχρονα. πολύ, γιατί είμαστε διαφορετικοί όλοι και καθόλου, γιατί ξέρεις ότι έχεις πολλά χέρια βοηθείας. Είμαστε κάτι σαν τους τρεις σωματοφύλακες. Εάν δεν κάνω λάθος 4 ήταν και εκείνοι.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η συλλογικότητα είναι κάτι που λείπει από τις μέρες μας, καθώς ο καθένας προτιμά να δρα ατομικά. Ευτυχώς το θέατρο "αναγκάζει" σε αυτή τη συλλογικότητα και εμείς παρά τις διαφωνίες μας καταλήξαμε σε μια ενιαία σκηνοθετική γραμμή με αγάπη και μεράκι ξεχωριστά ο καθένας μας και όλοι μαζί.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ: Όταν είσαι σε μια θεατρική ομάδα η συλλογικότητα είναι το παν για να έρθει εις πέρας κάθε δραστηριότητα που αναλαμβάνεται. Με γνώμωνα αυτό κινηθήκαμε και εμείς σαν ομάδα και αν και είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, εν τέλει πάντα βρίσκαμε τη χρυσή τομή που εξέφραζε όλους μας σκηνοθετικά.
ΑΝΝΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ: Αρχικά, ήταν αρκετά δύσκολη η διασκευή. Αφού ξεπεράστηκε επιτυχώς αυτός ο σκόπελος, τα υπόλοιπα ήρθαν φυσικά και ενώθηκαν με τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου που απαιτούσε αμεσότητα και ζωντάνια.



Τι θα αποκομίσει ο θεατής από αυτήν την παράσταση;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ: Πέρα από το να ψυχαγωγηθεί και να προβληματιστεί, στόχος μας είναι να δείξουμε οτι μια ομάδα τελικά, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα απο κάποιον μόνο του. Το κείμενο γράφτηκε συλλογικά -ακόμη και εμείς κάναμε παρεμβάσεις σε αυτό- και σκηνοθετήθηκε επίσης συλλογικά. Εάν μπορώ να δώσω και κάποιο μήνυμα αυτό θα ήταν “κάνε ό,τι θες, αρκεί να το επιλέξεις”.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το κοινό θα γελάσει πολύ και ελπίζουμε να μπει στη διαδικασία να προβληματιστεί πάνω στα υπαρξιακά θέματα που απασχολούν το έργο.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ: Ο θεατής ίσως φέρει τον εαυτό του στην θέση του ήρωά μας που αυτοκτονεί και να προβληματιστεί γόνιμα σε σχέση με το αν οι δικές του "αξίες" και "θέλω" που έχει στη ζωή του αξίζουν πραγματικά και θα τον κάνουν αληθινά ευτυχισμένο.
ΑΝΝΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ: Σε πρώτο επίπεδο, ευχάριστη ώρα με σουρρεάλ καταστάσεις, αλλά ταυτόχρονα σε βάζουν να σκεφτείς πράγματα και γεγονότα, συναισθήματα και φοβίες που ήδη ενυπάρχουν στη ζωή του καθενός. Σε δεύτερο επίπεδο, ως θεατής καλείσαι να δώσεις απαντήσεις μπροστά από τον καθρέφτη σου, γιατί ο κάθε ένας από εμάς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη θέση του Ιάκωβου Λέδερμαν κι αυτό δεν θα αποτελούσε ένα happy end.

Η Ταυτότητα της παράστασης:
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, Επιμέλεια, Διασκευή: Volt
Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτογραφίες, Δημιουργικό: Μικέλα Τσόντζου
Μουσική Επιμέλεια: Volt

Ερμηνεύουν:
Αντώνης Τακτικός
Κατερίνα Ζαφειροπούλου
Άννα Ψυχογιού
Βαγγέλης Παπατζανάκης

Πληροφορίες:
Θέατρο Αλκμήνη – Άκης Δαβής
Αλκμήνης 8, Γκάζι
Τηλ: 210 3428650

Παραστάσεις: Από 19 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου
Ημέρες Παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια Παράστασης: 80'
Τιμές Εισιτηρίων: 10€ Γενική Είσοδος, 5€ Μειωμένο (Φοιτητές, Άνεργοι, Ηλικιωμένοι) 

Ευχαριστούμε θερμά τη Θεατρική Ομάδα VOLT για την υπέροχη συνέντευξη που μας παραχώρησε.