Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, Αυγούστου 14

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μία από τις σπουδαιότερες και δημοφιλέστερες ερμηνεύτριες της χώρας μας είναι η Χάρις Αλεξίου.
Η Χαρίκλεια Ρουπάκα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1950 στη Θήβα. Έχει μικρασιατικές ρίζες.
Η καριέρα της στο ελληνικό τραγούδι ξεκίνησε το 1968 με το τραγούδι "Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς". 
Τις επόμενες χρονιές ξεκινάει τις ηχογραφήσεις δίσκων τραγούδια των Απόστολου Καλδάρα, Μάνου Χατζιδάκι, Τόλη Βοσκόπουλου και Γιώργου Χατζηνάσιου.


Το 1972 η συνεργασία της με τους Απόστολο Καλδάρα, Πυθαγόρα και Γιώργο Νταλάρα για το δίσκο "Μικρά Ασία" την κατατάσσει στις 100 Μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του Αιώνα (MINOS - EMI).
Συνεργάστηκε με ολόκληρη την "αφρόκρεμα" της μουσικής σκηνής, όχι μόνο μέσα από τη δισκογραφία, αλλά και μέσα από μουσικές σκηνές και συναυλίες. Τη δεκαετία του 1970 εμφανιζόταν σε μπουάτ στην Πλάκα, συστήνοντας έτσι έναν καινούριο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών. Κάποια ενδεικτικά ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι: Μάνος Λοϊζος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Ρασούλης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μίκης Θεοδωράκης και πολλοί άλλοι ακόμα.
Ερμηνεύει μπαλάντες, ρεμπέτικα, λαϊκά, έντεχνα, δημοτικά. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει πάνω από 30 προσωπικούς δίσκους. Σε έρευνα που διεξήχθει το 2009, κατατάχθηκε στην τρίτη θέση με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων που έχουν γίνει χρυσοί ή πλατινένιοι από το 1970 έως και το 2009.
Είναι η μοναδική τραγουδίστρια που 8 δίσκοι της (με διαφορετικό μουσικό ύφος ο καθένας) έχουν ξεπεράσει τις 100000 πωλήσεις. 
Τη δεκαετία του 1980 συνεργάστηκε με τον Αντώνη Βαρδή, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Θάνο Μικρούτσικο και αρκετούς άλλους, όπως τον Ιταλό τροβαδούρο Πάολο Κόντε. Τα τραγούδια της δεκαετίας αυτής θεωρούνται κλασσικά: "Ζήλεια μου", "Φεύγω", "Η Αγάπη είναι Ζάλη", "Μία είναι η ουσία", "Η Μπαλάντα της Ιφιγένειας" και πολλά ακόμα.

("Η Μπαλάντα της Ιφιγένειας", Μουσική - Στίχοι: Χάρις Αλεξίου, αυτοβιογραφικό τραγούδι, από το δίσκο "Εμφύλιος ο Έρωτας)
Τη δεκαετία του 1990 συνεργάζεται με το συνθέτη Νίκο Αντύπα και τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου για το δίσκο "Δι' ευχών". Λίγο αργότερα γράφει τους στίχους και τη μουσική σε 10 από 12 τραγούδια του δίσκου "Οδός Νεφέλης 88". Μερικά από τα τραγούδια που ξεχώρισαν από το συγκεκριμένο δίσκο: "Το μινοράκι", "Ψυχές και Σώματα", "Πανσέληνος".



("Απόψε θέλω να πιω" Στίχοι: Σοφία Αργυροπούλου Μουσική: Αντώνης Βαρδής, από το δίσκο "Ως την Άκρη του Ουρανού σου")

Το 2000 δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής Εστία και εκδίδει τους δικούς της δίσκους. 
Το 2003 ο δίσκος "Ως την Άκρη του Ουρανού σου" έγινε δις πλατινένιο.
Το 2005 ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου προσωπικού CD της νεοεμφανιζόμενης τραγουδίστριας Ζωής Παπαδοπούλου και το 2008 ανέλαβε την παραγωγή του Μάκη Σεβίλογλου.
Το καλοκαίρι του 2008 έδωσε μια συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας και την καταχειροκρότησαν παραπάνω από 20000 θεατές.

("Μπαρμπαγιαννακάκης", παραδοσιακό, από το δίσκο "Τα Τσίλικα"), (στα τούρκικα σημαίνει το ολοκαίνουριο) 

Το 2010 πραγματοποιήσε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Μάιο του 2011 βραβεύθηκε με το βραβείο "Una vita per la musica - Giglio d' Oro" από το ίδρυμα "Premio Galileo 2000" και ξεκίνησε ευρωπαϊκή περιοδεία και το φθινόπωρο του ίδιου έτους έκανε συναυλίες στην Αυστραλία.



("Για ένα Tango", Μουσική - Στίχοι: Χάρις Αλεξίου, από το δίσκο "Ανθολόγιο")

Επίσης έχει βραβευθεί με το Prix Adami από τη γαλλική Ακαδημία Charles Cros.
Το Μάιο του 2010 ο δήμαρχος της Σμύρνης ονόμασε μια λεωφόρο της πόλης "Haris Aleksiou Dostluk Caddesi" για να τιμήσει όχι μόνο την καταγωγή της, αλλά και την προσφορά της στην τέχνη.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα μαζί με τους Nouveau Sextet.